William Faulkner: Krik i bijes
Bilješke o piscu:

William Faulkner (1897. – 1962.), američki pripovjedač i romansijer, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1950. g. U književnosti se javio s pjesmama pod nazivom “Mramorni faun” (1924. g.). Njegovi najbolji romani su: “Krik i bijes”, “Vojnikova plaća”, “Komarci”, “Sartoris”, “Utočište”, “Dok ležah umirući”, “Svijetlost u augustu”, “Absalome, Absalome”, “Idi, Mojsije”, “Uljez u prašinu”, “Rekvijem za redovnicu”, “Gospodske kuće”, kao i trilogija “Seoce”, “Grad”  i “Palača”. Pored romana, Faulkner je napisao i nekoliko novela i pripovijesti: “Svi piloti mrtvi”, te “Smrtna trka”.

William Faulkner je u ratu bio avijatičar. Kasnije je radio perući posuđe, a bio je i radnik u tvornici elektromotora. U svojim djelima slika društvo i sudbine ljudi američkog Juga opisujući borbu starosjedilaca aristokrata i buntovnih došljaka, koji se probijaju snagom svoje vitalnosti, nagonom za samoodržanjem i smislom za praktično.

Upotrebom posebnih stilsko-sadržajnih tehnika, kao što su unutrašnji monolog i roman “toka svijesti”, ta je borba prikazana ne samo na socijalnom nego i na duboko individualnom i simboličkom planu. Uz Hemingwaya, Faulkner je najpoznatiji suvremeni američki pisac.

Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Pogledaj cijelu lektiru:

Krik i bijes (Buka i bijes) – William Faulkner 


Još više lektira i seminara za školu potražite OVDJE

Vruće teme